Εγκατασταση Κλιματιστικου (Τοποθετηση Κλιματιστικου- air condition)

Φίλοι και αναγνώστες του blog μου καλησπέρα σας, σημερα θα μαθουμε για το πως μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα κλιματιστικό
Να σας θυμίσω πως την προηγουμένη φορά μάθαμε για το πως  ξηλώνουμε ένα κλιματιστικό.
Επιστρέφω λοιπόν στο θέμα μας, πάμε πρώτα από όλα να μάθουμε το τι εργαλεία θα χρειαστούμε για να τοποθετήσουμε ένα κλιματιστικό.

1) Δραπανο για να μπορέσουμε να να τρυπώσουμε τον τύχω
2) Αντλία κενού (vacum pump) για να κάνουμε κενό αέρος στο κύκλωμά του κλιματιστικού
3) Εκτονωτικά εκχυλωτικα
4) Μανόμετρο
5) Σολινοκοφτη
6) Αλφάδι για να μπορέσουμε να αλφαδιάσουμε της βάσεις του κλιματιστικού
7) Μέτρο
8) γαλλικά και γερμανικά  κλειδιά (2 γαλλικά κλειδιά και 2 13άρια γερμανικά κλειδιά)
9) Σετ από άλεν για να ανοίξουμε τα υγρά του κλιματιστικού
10) Κατσαβίδια ( σταυρωτό και ίσιο)
11) Κοφτή καλώδιον
12) Πένσα


Πάμε αμέσως τώρα να μάθουμε το τι υλικά θα χρειαστούμε για την τοποθέτησή του κλιματιστικού.
1) Χαλκοσωλήνες
2) Μονώσεις χαλκοσωληνα
3) Βάσεις κλιματισμού εξωτερικής μονάδας
4) Λάστιχο αποχέτευσης Φ16
4) Καλώδιο 5*1,5
5) Καλώδιο 3*1,5
6) Ταινία φαρδιά λευκή
7) Ταινία στενή λευκή
8) Ουπα και στριφώνια μύκους 10 εκατοστά πάχος 8 χιλιοστά
9) Βίδες μπουλόνια και ροδέλες για 13 άρια κλειδιά

Αφού λοιπόν έχουμε προμηθευτεί όλα τα κατάλληλα εργαλεία και υλικά πάμε τώρα βήμα προς βήμα να δούμε πως θα το τοποθετήσουμε.
Είμαστε πλέον στο σπίτι του πελάτη μας είτε στο δικό μας σπίτι και ξεκινάμε, ανοίγουμε τα κουτιά του κλιματιστικού, περνούμε το κουτί της εξωτερικής μονάδας και το χρησιμοποιούμε ως πάγκο, βάζουμε την εσωτερική μονάδα πάνω στο κουτί της εξωτερικής μονάδας.
Λοιπόν πριν ξεκινήσουμε να ετοιμάζουμε την εσωτερική μονάδα για την τοποθέτησή θα πρέπει να τοποθετήσουμε την βάση της εσωτερικής μονάδας, να κάνουμε την τρυπά για να περάσουν οι σωλήνες μας έξω και να βάλουμε της εξωτερικές βάσεις.

Έχουμε επιλέξει λοιπόν το σημείο στο οποίο θα τοποθετήσουμε το κλιματιστικό μας, περνούμε λοιπόν το μέτρο μας γυρίζουμε την εσωτερική μονάδα ανάποδα οπού και θα δούμε την βάση στηρίξεις της, έτσι όπως είναι τοποθετημένη η βάση πάνω στο κλιματιστικό θα πρέπει να μετρήσουμε το κέντρο του κλιματιστικού και να το σημειώσουμε  πάνω στην βάση με μια γραμη, αυτό όμως εάν θέλουμε να κεντράρουμε το κλιματιστικό ανάμεσά σε 2 τείχους, ας πούμε όμως τώρα εμείς πως θέλουμε να βάλουμε το κλιματιστικό δεξιά στην γωνία του σπιτιού και θέλουμε να αφήσουμε από την γωνία 5 πόντους.

Στην περίπτωσή αυτή  βάζουμε το μέτρο μας από στην δεξιά μεριά του κλιματιστικού και μετράμε την αποστάτη που έχει  από  εκεί εως εκει οπού αρχίζει η δεξιά μεριά της βάσεις ( προσοχή  επειδή έχετε γυρίσει το κλιματιστικό ανάποδα η δεξιά μεριά είναι η αριστερή δηλαδή είναι αυτή από οπού ξεκινάνε οι σωληνώσεις) ας πούμε ότι απέχει 13 πόντους από την βάση η δεξιά μεριά του κλιματιστικού οπότε 13+5 μας κάνει 18 αφήνουμε λοιπόν 18 πόντους από των τύχω και ξεκινάει η δεξιά μεριά της βάσεις του κλιματιστικού μας.

Πριν όμως πάμε και σημειώσουμε όλα αυτά στον τύχω θα πρέπει να μετρήσουμε και το ποσό απέχουν οι σωλήνες μας από την βάση του κλιματιστικού, έτσι ώστε να ξέρουμε το που ακριβώς θα κάνουμε την τρυπά για τους σωλήνες θα ήθελα να σημειώσω πως της σωλήνες θα πρέπει να της ισιώσουμε καθώς σε όλα τα κλιματιστικά οι σωλήνες είναι σε οριζόντια μορφή και πάνε από δεξιά προς τα αριστερά εμείς θα της ισιώσουμε έτσι ώστε να είναι κάθετες δηλαδή να κοιτάνε προς το μέρος μας.

Αφού λοιπόν έχουμε μάθει όλες αυτές της πληροφορίες περνούμε την βάσει της εσωτερικής μονάδας, ανεβαίνουμε στην σκάλα μας έχοντάς πάρει μαζί μας το αλφάδι μας και ένα μολυβί για να σημειώσουμε, μετράμε λοιπόν από δεξιά 18 πόντους και βάζουμε την δεξιά μεριά της βάσεις, να μην ξεχάσουμε πως θα πρέπει να αφήσουμε περίπου 8 πόντους από το ταβάνι έτσι ώστε να μπορεσούμε να κουμπώσουμε το κλιματιστικό πάνω στα αυτακια της βάσεις άλλα και για να έχει αέρα από το ταβάνι έτσι ώστε στο μέλλων να μπορούμε να βγάζουμε εύκολα την μάσκα της εσωτερικής μονάδας για να κάνουμε συντήρησή.

Έχουμε αφήσει λοιπόν της απαραίτητες αποστάσεις περνούμε το αλφάδι μας το βάζουμε στην πάνω μεριά της βάσεις και αλφαδιάζομαι την βάσει μας, τώρα δεξιά και αριστερά στην βάσει μας έχουμε πολλές τρύπες εμείς θα επιλέξουμε 2 τρύπες θα της σημαδέψουμε και είμαστε έτοιμη να τρυπώσουμε της τρύπες και να στηρίξουμε την βάσει του κλιματιστικού.

Αφού ολοκληρώσουμε την στήριξή της βάσεις ( εσείς κάντε όσες τρύπες χρειάζεται έτσι ώστε να στηριχτεί καλά η βάσει στον τύχω συνήθως 4 τρύπες είναι αρκετές 2 πανω και 2 κάτω)
περνούμε το μέτρο μας και σημειώνουμε για το που πρέπει να τρυπησουμε έτσι ώστε να βγουν έξω οι σωλήνες του κλιματιστικού μας εδώ θα πρέπει να προσέξετε έτσι ώστε το κάτω μέρος της τρύπας να είναι ακριβώς εκεί που είναι και το κάτω μέρος της βάσεις μας και αυτο  για να μην έχουμε πρόβλημά με την αποχέτευσή καθώς το νερό που βγαίνει από το κλιματιστικό είναι φυσικής ροής

Κάναμε λοιπόν και την τρυπά μας οι οποία θα πρέπει να είναι περίπου 5*5 για να περνάνε άνετα οι σωλήνες μας.

Τώρα θα πρέπει να πάμε και να στηρίξουμε τις βάσεις εξωτερικής μονάδας, πρώτα από όλα θα πρέπει να πάμε στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού μας και να μετρήσουμε την απόστασή που έχουν μετάξι τους τα ποδαράκια, κέντρο τρύπας με κέντρο τρύπας. μετράμε και το ύψος του κλιματιστικού και πηγαίνουμε στο μπαλκόνι μας για να τοποθετήσουμε τις βάσεις.

Εγώ  θα σας προτείνω να βάλετε της βάσεις έτσι ώστε η τρυπά που έχετε κάνει για να περάσουν οι σωλήνες ναι είναι ανάμεσά από στης 2 βάσεις πιστεύω πως δεν θέλει ιδιαίτερή εξηγήσει για το πώς να τις  στηρίξετε.

Πλέον έχουμε στήριξή τις βάσεις μας και έχουμε κάνει και την τρυπά από οπού θα περάσουν οι σωλήνες μας, τώρα πάμε να ετοιμάσουμε την εσωτερική μονάδα

Ανοίγουμε την μάσκα της εσωτερικής μονάδας και δεξιά ακριβώς θα δούμε ένα τετράγωνο καπάκι με μια βίδα ξεβιδώνουμε την βίδα ανοίγουμε το καπάκι και μπροστά μας βλέπουμε μια κλεμα αριθμημένοι μπορεί να έχει και γράμματά μπορεί να είναι μονό με Γράμματα η μονό με αριθμούς η και τα 2 μαζί.
Περνούμε το καλώδιο 5*1,5 το απογυμνώνουμε περίπου 6 πόντους και το περνάμε στο σημείο οπου είναι η κλεμα μας, ας πούμε πως το καλώδιο μας έχει τα έξεις χρώματά μαύρο κάθε γκρι μπλε και κίτρινο η οποία είναι γείωση εγώ για να μην μπερδέψω ποτέ κάνω το εξής:

Bάζω τα καλώδια από το σκούρο χρώμα πως το ανοιχτώ


   Κλεμα κλιματισικου       Τα καλωδια μας
   1 Μπορεί να γράφει L      Μαύρο
   2 Μπορεί να γράφει N      Κάφε
   3      Γκρι
   4      Μπλε
   Γείωση       Γείωση


Κάλο θα είναι να σημειώσετε σε ένα χαρτί σε ποιο γράμμα η σε ποιο αριθμό έχετε σύνδεσή το κάθε καλώδιο.
Τελειώσαμε και με τα καλώδια μας τώρα πάμε να συνδέσουμε τους σωλήνες μας (μέτα όταν θα κόβετε το καλώδιο να προσέξετε να είναι κατά 50 πόντους δηλαδή μισό μέτρο μακρύτερο από τους σωλήνες)
Έχουμε λοιπόν μπροστά μας τους σωλήνες μας με τα γαλλικά κλειδιά ξεβιδώνουμε τα ρακορ που έχουν οι σωλήνες του κλιματιστικού μας τα περνάμε στους ανάλογες σωλήνες και κάνουμε εκχυλωσεις και τα συνδέουμε, μονώνουμε τους σωλήνες μας με ξεχωριστές μονώσεις και συνδέουμε το λάστιχο αποχετεύσεις μας.

Αμέσως μετά μετράμε το μυκoς που έχει η τρυπά μας έτσι ώστε όταν θα τυλίγουμε τους σωλήνες μας να ξέρουμε μέχρι που θα τυλίξουμε των σωλήνα αποχετεύσεις καθώς το νερό όπως είπαμε είναι φυσικής ροής και θα πρέπει να στείλουμε το λάστιχο προς τα κάτω με το που βγει από την τρυπά.
Μετράμε και το μυικός των σωλήνων που χρειαζόμαστε και τα κόβουμε, κάνουμε επιτόπου και της εκχυλωσεις για την εξωτερική μονάδα έτσι ώστε να μην παιδευόμαστε μετά πάνω στην σκάλα. 

Πλεον είμαστε έτοιμη να κρεμάσουμε την εσωτερική μονάδα μας,
είμαστε λοιπόν 2 άτομα ο ένας πιάνει την άκρη από τους σωλήνες και ο άλλος πιάνει το κλιματιστικό περνάμε σιγά σιγά τους σωλήνες από την τρυπά μέχρι που φτάνει το κλιματιστικό σε απόστασή 4 εκατοστών από των τύχω αμέσως το σηκώνουμε ελαφρός προς τα πάνω και το κρεμάμε από τα αυτακια της βάσεις τέλος το σπρώχνουμε προς τον τύχω για να κουμπώσει και από κάτω..
αυτό ήταν η εσωτερική μονάδα μας είναι πλέον έτοιμη.

Πριν βάλουμε την εξωτερική μονάδα στης βάσεις θα πρέπει πρώτα απο έξω να στρώσουμε τους σωλήνες δηλαδή να της κατευθύνουμε προς τα δεξιά οπού είναι και η μεριά της συνδεσμολογίας προσοχή όταν θα κουρμπαρετε των χαλκωσοληνα να μην τσάκιση.

Αμέσως μετά το στρώσιμο των σωλήνων πιάνουμε το κλιματιστικό και το βάζουμε πανό στης βάσεις, πριν κάνουμε οτιδήποτε θα στηρίξουμε καλά την εξωτερική μονάδα πάνω στις βάσεις.

Το επόμενο βήμα μας είναι η συνδεσμολογία ξεκινάμε και συνδέουμε τους χαλκοσωληνες της βάνες κλιματιστικού και  της σφίγγουμε καλά
Αμέσως μετά το σφίξιμο των σωλήνων περνούμε τα μανόμετρο μας και την αντλία κενού μας τα συνδέουμε και κάνουμε κενό αέρος. μέχρι να κάνει κενό αέρος η αντλία κενού εμείς θα συνδέσουμε τα καλώδια στην εξωτερική μονάδα με την ίδια σειρά που είχαμε σύνδεσή στην εσωτερική μονάδα.
Τέλος αφού έχουμε τελείωσή με το κενό αέρος θα σταματήσουμε την αντλία κενού. και θα ανοίξουμε τα υγρά του κλιματιστικού( τα λάστιχά μανόμετρο θα τα αποσυνδέουμε αφού ανοίξουμε τα υγρά και μετα.)
Αυτό ήταν το κλιματιστικό μας είναι έτοιμο να λειτουργήσει δεν μένει πάρα μονό να το βάλετε στην πρίζα και να πατήσετε το ΟΝ...!!!





Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη